Gedragslijn

PD0G.wijzenOm er samen voor te zorgen dat alles op de repeaters soepel verloopt is hieronder een simpele gedragslijn opgenomen. De grondgedachte is daarbij: kijk éérst naar jezelf! De gedragslijn is kort en krachtig zodat deze gemakkelijk te onthouden is. Dreigt er misschien een keer iets niet goed te gaan en vraag je jezelf af wat verstandig is? Hou dan de vier volgende puntjes in beeld:

 

  • Ik hou het simpel

  • Ik ben respectvol

  • Ik geef ruimte

  • Ik denk aan mijn taalgebruik

 

Met deze vier simpele gedachtes in het achterhoofd kan er niet veel misgaan. We geven nog even wat uitleg om het allemaal goed te begrijpen:

Ik hou het simpel

Als je de vorm van je QSO simpel houdt kan er weinig mis gaan. Simpel gaat dus over gedrag en niét over inhoud. Als je zelf in staat bent om ongecompliceerd om te gaan met je mede amateur dan is het doel meestal al bereikt. Door polariserende uitspraken te doen, onrust te zaaien, schokkende uitspraken te doen etc. kan je een gesprek flink compliceren en dat eindigt vrijwel altijd in forse discussies die vaak chaos tot gevolg hebben.

Radiozendamateurs die hun QSO op een ongecompliceerde manier weten te voeren met elkaar kunnen vrijwel ieder onderwerp bespreken. Het spreekt voor zich dat beladen onderwerpen (bijvoorbeeld zware politieke onderwerpen, maatschappelijke problemen) minder gemakkelijk te bespreken zijn. Wordt het erg lastig, snij dan gerust een technisch onderwerp aan, daarbij voelt iedere radiozendamateur zich al snel in zijn element…

 

Ik ben respectvol

Je zal het vast niet altijd eens zijn met anderen en dat hoeft gelukkig ook niet. Kan je het respect voor een ander om één of andere reden niet opbrengen, dan is het beter om het gesprek te verlaten. Bovenal: wijs anderen niét terecht.

Ik geef ruimte

Een landelijke repeater of talkgroup is meestal druk. Als iedereen tegelijk zijn zegje wil doen gaat het natuurlijk mis.

  • Is het druk? Hou jouw doorgang dan kort en duidelijk; bespreek één onderwerp tegelijk.
  • Zijn er veel actieve deelnemers? Bedenk dan of je je niet beter op de achtergrond kan begeven.
  • Geef voldoende ruimte; niet alleen tussen de doorgangen maar probeer ook niet altijd het hoogste woord te willen hebben.

Ik denk aan mijn taalgebruik

Dit is nogal gemakkelijk, schelden en vloeken is gewoon niet oké…

Zijn dit keiharde spelregels? Nee, iedereen vergist zich natuurlijk wel eens en we willen vooral een ontspannen atmosfeer. Als je het idee hebt dat een gesprek de verkeerde kant opgaat of het is erg rommelig, kijk dan gerust eens naar de puntjes hierboven, grote kans dat je het daarmee oplost.

Wil je uitleg waarom we deze spelregels nodig hebben? Lees dan hier verder!

Behalve de spelregels zijn er natuurlijk ook andere zaken waaraan een geregistreerd radiozendamateur dient te voldoen. Deze zijn vastgelegd in de “Regeling frequentiegebruik met meldingsplicht”. Zie de gerelateerde artikelen (referenties).

– Volgende pagina –